Ägg – det optimala livsmedlet
Ägg har massor av vitaminer såsom A, D, B2, B12, folat och andra nyttigheter som protein, selen, magnesium, kalium och niacin.
Inget annat livsmedel har ett så stort användningsområde som hönsägget! Som huvudrätt, som tillbehör, till bakning och till desserter. Ägget används också till energi och proteinberikning, till utdrygning och som bindemedel i många maträtter. Ägget blir ofta “räddningsplankan” när det är bråttom och kylen nästan tom. Pannkakor, äggakaka, omelett, stekta eller kokta ägg räddar många måltider.
Lång hållbarhet
Äggets naturliga förpackning gör det hållbart i två månader i kyl. Osäker på om det går att använda? Lägg det okokta ägget i en skål med vatten, sjunker det är ägget absolut färskt, flyter det upp helt är ägget för gammalt, däremellan flyter ena halvan upp något och då är ägget fullt ok att använda till allt man vill.
Enkla recept
Kokböckerna är fyllda med fina recept på olika äggrätter och jag vill därför ge förslag på några enkla, ibland bortglömda men snabba och inte minst billiga och näringsrika maträtter.
Senapsägg
FarmorIngredienser
- 2-3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 1 dl grädde (el creme fraiche)
- 1 st
buljongtärning (höns, kalv eller grönsak )
- 1-2 msk skånsk grov senap
Instruktioner
Koka en bechamelsås
- Smält smör eller margarin.
- Rör i vetemjölet.
- Späd med mjölk och grädde eller creme fraiche.
- Tillsätt en ljus buljongtärning.
- Låt koka sakta ca 5- 10 min under omrörning.
- Tillsätt skånsk grov senap (låt ej senapen koka för länge i såsen, då blir den besk!)
- Smaka av!
- Skala äggen, häll den varma såsen över och servera med stekt bacon.
Bondomelett
FarmorIngredienser
- 100 gr
kött, helst något lättrökt som korv, skinka eller kassler.
- 3-4 st
potatisar. Godast blir den om man använder rå potatis och mjuksteker men det går även bra att använda kokt potatis.
- 1-2 st gula lökar
- 4 st ägg
- 4 msk vatten
- 2 krm salt
- persilja eller gräslök
Instruktioner
- Skala och hacka lök och potatis .
- Tärna köttet .
- Börja med att mjuksteka löken på ett stekjärn, tillsätt tärnad potatis (stek tills den är mjuk om du använder rå potatis) .
- Tillsätt köttet och rör om så att allt blir varmt .
- Vispa lätt ihop ägg salt och vatten.
- Häll över blandningen i stekjärnet och rör lätt tills smeten stelnat .
- Klipp över gräslök eller persilja.
- Servera med en grönsallad eller några tomatskivor.
Äggakaka
Använd en stekpanna med hög helst rak kant. Du måste också ha ett stort grytlock, pizzatallrik eller stort fat att vända äggakakan på!
Ingredienser
- 400-500 gr
rimmat skivat fläsk
- 3 st
äpplen i tunna skivor
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 8 dl mjölk
- 8 st ägg
- smör eller margarin till stekning
Tillbehör
- Lingonsylt
- Rårivna morötter
Instruktioner
- Vispa ihop mjöl, salt och halva mängden mjölk, till en klumpfri smet, vispa därefter ner äggen och resterande mängd mjölk.
- Stek fläsket och äppelskivorna, ta upp det och håll varmt.
- Blanda ner några matskedar av fettet från fläsket i äggsmeten.
- Bryn smöret gyllenbrunt innan du häller smeten i pannan. Sänk värmen och rör försiktigt med en träslev i stora sjok från botten tills smeten blir jämt stelnad. När smeten är krämig på ytan ska den vändas med hjälp av grytlocket!
- Skölj fatet eller grytlocket med vatten och lägg över stekjärnet.
- Vänd snabbt, tillsätt en msk smör i pannan och låt kakan försiktigt glida ner för att gräddas färdig några minuter.
- Vänd upp på ett serveringsfat och lägg fläsk och äppelskivor över. Servera med rårörda lingon rårivna morötter.
Related Posts
Lämna ett svar Avbryt svar
Sök
Kategorier
- Ägg (3)
- Gästarbete (1)
- Grönsaker (3)
- Höns (3)
- Jordgubbar (4)
- Midsommar (2)
- Plöjning (1)
- Potatis (2)
- Potatissättning (1)
- Recept (3)
- Sparris (1)
- Svart Vitlök (1)
- Traktorarbete (2)
- Vitlök (1)