Ägg har massor av vitaminer såsom A, D, B2, B12, folat och andra nyttigheter som protein, selen, magnesium, kalium och niacin.

Inget annat livsmedel har ett så stort användningsområde som hönsägget! Som huvudrätt, som tillbehör, till bakning och till desserter. Ägget används också till energi och proteinberikning, till utdrygning och som bindemedel i många maträtter. Ägget blir ofta “räddningsplankan” när det är bråttom och kylen nästan tom. Pannkakor, äggakaka, omelett, stekta eller kokta ägg räddar många måltider.

Lång hållbarhet

Äggets naturliga förpackning gör det hållbart i två månader i kyl. Osäker på om det går att använda? Lägg det okokta ägget i en skål med vatten, sjunker det är ägget absolut färskt, flyter det upp helt är ägget för gammalt, däremellan flyter ena halvan upp något och då är ägget fullt ok att använda till allt man vill.

Enkla recept

Kokböckerna är fyllda med fina recept på olika äggrätter och jag vill därför ge förslag på några enkla, ibland bortglömda men snabba och inte minst billiga och näringsrika maträtter.

Senapsägg

En maträtt som i min barndom ofta serverades som kvällsmat. Beräkna 1-2 ägg /person som kokas i 7-10 min, alltefter smak om hur fast gulan ska vara.
Författare: Farmor

Ingredienser

  • 2-3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde (el creme fraiche)
  • 1 st

    buljongtärning (höns, kalv eller grönsak )

  • 1-2 msk skånsk grov senap

Instruktioner

Koka en bechamelsås

  • Smält smör eller margarin.
  • Rör i vetemjölet.
  • Späd med mjölk och grädde eller creme fraiche.
  • Tillsätt en ljus buljongtärning.
  • Låt koka sakta ca 5- 10 min under omrörning.
  • Tillsätt skånsk grov senap (låt ej senapen koka för länge i såsen, då blir den besk!)
  • Smaka av!
  • Skala äggen, häll den varma såsen över och servera med stekt bacon.

Bondomelett

Här kan man rensa kylen på rester eller ta tillvara smårester som inte räcker till en hel måltid .
Portioner: 4 portioner
Författare: Farmor

Ingredienser

  • 100 gr

    kött, helst något lättrökt som korv, skinka eller kassler.

  • 3-4 st

    potatisar. Godast blir den om man använder rå potatis och mjuksteker men det går även bra att använda kokt potatis.

  • 1-2 st gula lökar
  • 4 st ägg
  • 4 msk vatten
  • 2 krm salt
  • persilja eller gräslök

Instruktioner

  • Skala och hacka lök och potatis .
  • Tärna köttet .
  • Börja med att mjuksteka löken på ett stekjärn, tillsätt tärnad potatis (stek tills den är mjuk om
    du använder rå potatis) .
  • Tillsätt köttet och rör om så att allt blir varmt .
  • Vispa lätt ihop ägg salt och vatten.
  • Häll över blandningen i stekjärnet och rör lätt tills smeten stelnat .
  • Klipp över gräslök eller persilja.
  • Servera med en grönsallad eller några tomatskivor.

Äggakaka

Skånsk äggakaka gräddas i stekpanna och serveras med stekt rimmat fläsk, rårörda lingon och stekta äppelringar.
Använd en stekpanna med hög helst rak kant. Du måste också ha ett stort grytlock, pizzatallrik eller stort fat att vända äggakakan på!

Ingredienser

  • 400-500 gr

    rimmat skivat fläsk

  • 3 st

    äpplen i tunna skivor

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 8 dl mjölk
  • 8 st ägg
  • smör eller margarin till stekning

Tillbehör

  • Lingonsylt
  • Rårivna morötter

Instruktioner

  • Vispa ihop mjöl, salt och halva mängden mjölk, till en klumpfri smet, vispa därefter ner äggen och resterande mängd mjölk.
  • Stek fläsket och äppelskivorna, ta upp det och håll varmt.
  • Blanda ner några matskedar av fettet från fläsket i äggsmeten.
  • Bryn smöret gyllenbrunt innan du häller smeten i pannan. Sänk värmen och rör försiktigt med en träslev i stora sjok från botten tills smeten blir jämt stelnad. När smeten är krämig på ytan ska den vändas med hjälp av grytlocket!
  • Skölj fatet eller grytlocket med vatten och lägg över stekjärnet.
  • Vänd snabbt, tillsätt en msk smör i pannan och låt kakan försiktigt glida ner för att gräddas färdig några minuter.
  • Vänd upp på ett serveringsfat och lägg fläsk och äppelskivor över. Servera med rårörda lingon rårivna morötter.