En månad om året lever vår dotter på jordgubbar. Eller, skulle kunna leva på jordgubbar. Vi försöker peta i henne lite annat också. De andra elva månaderna pratar hon om jordgubbar.

Hur passionen uppstått är oklart. En genetisk jackpott till följd av två jordälskande lantbruksföräldrar kanske.

Ikväll åt vi upp de sista jordgubbarna i frysen. Dottern med högtidlig min, sparade de sista så länge som möjligt på tallriken, tillsammans med nygräddade pannkakor och grädde. Vi är peppade – snart finns nya färska bär klara på fälten. Den lyckan!

Vår dotter 2015.

Högtidligt med de första

Vår dotter drar måhända det lite långt. Men hon är ju inte ensam om att längta till jordgubbssäsongen. Att gå ut i fältet, landet, rabatten och plocka årets första mogna jordgubbar är högtidligt. När jag själv var barn brukade min pappa, som också var ekologisk odlare, dela den allra första jordgubben han hittade med mig. Han skar den i två bitar och så åt vi den tillsammans bara han och jag.

Vår dotter 2016.

Barndomsminnen

Många av dem som kommer och plockar bär hos oss på Den Gröna Fabriken berättar om jordgubbsminnen från barndomen. Om bär och mjölk hos en farmor eller morfar. Om doften av sommar och ledighet. Om föräldrar som tog dem med på självplock till en gård ute på landet. Nu kommer de med sina egna barn för att ge dem en liknande upplevelse. Kanske visa dem hur jordgubbar växer och hur annorlunda från affärens bär de kan smaka när de är helt färska och fortfarande solvarma. Det känns fint att få vara med och bidra till att nya minnen skapas.

Vår dotter 2017.

Kul med familjen

Att självplocka jordgubbar måste för övrigt vara den perfekta familjeaktiviteten. Plocka så mycket man orkar, provsmaka lite och prata med sina barn om minnen och planera kvällens middag tillsammans, ute i friska luften.

Och om ni skulle ni se någon liten femårig lintott när ni är hos oss i Vellinge, som sitter till synes fastvuxen i ett hörn av fältet, så kan det vara världens troligtvis största jordgubbsälskare, tillika vår dotter.

Vår dotter 2018.