Påsken var fantastisk med sin värme och fina väder. Det var så varmt att strax därefter fick våra tidigaste jordgubbsplantor (dvs Zephyr, Rumba men också några Polka) sina första blommor. Det har aldrig hänt oss förut att de kommer så tidigt.

Man brukar säga att från blomma till jordgubbe tar det cirka tre veckor. Det skulle innebära att vi skulle få våra första jordgubbar i mitten av maj. Gott och lite kul förstås. Men för oss också problematiskt då jordgubbsmarknaden i Sverige främst existerar under första halvan av sommaren – inte så många skulle köpa jordgubbar i maj och det skulle också bli färre bär framåt midsommar då vi vill ha som mest.

Minusgrader slog till

Hursomhelst, efter några riktigt varma dagar blev det kallare och en natt slog kylan till ordentligt. Några timmar med ett par minusgrader såg till att blomma efter blomma slocknade. Det går att se genom att blommorna blir svarta, och de kommer efter det inte bli till bär. På bilden ovan ser ni skillnaden mellan de som klarade sig, och de som inte gjorde det. Samtidigt vek sig all vår sparris då dess struktur förstörs av minusgrader. Delar av potatisblasten fick också stryk och har vissnat.

Problemet med jordgubbar i mitten på maj slipper vi för all del, men vi hade naturligtvis hellre sett att vi fick bär än att de dog. Nu kommer det fler blommor tack och lov, men de ursprungliga ersätts inte. Det kommer ny sparris och potatisen fortsätter växa, men kommer att bli försenad.

Så kan man skydda bären

Kunde detta undvikits? Ja, det finns sätt att skydda jordgubbar och grönsaker från frosten. Det går att lägga halm mellan jordgubbarna, det går att lägga väv över dem och det går att vattna under tiden det fryser för att skydda bären. Även potatisen och sparrisen kunde kanske räddats med väv. Problemet är att vi inte har tillräckligt med resurser och tid för att kunna hantera allt detta och vi upptäckte för sent att det skulle frysa till.

Nu är som redan nämnts inte läget helt nattsvart. Det kommer fler blommor, potatisen har redan börjat återhämta sig och sparrisen har rest sig igen. Det kommer troligen bli tidiga jordgubbar även i år att döma av hur mycket blommor som är på gång, men som vädret är just nu pausar de lite och det tycker vi är bra – vi vill ju ha de finaste bären till midsommar och veckorna däromkring!