Vi spenderar orimligt mycket tid vid en skärm av något slag. Om du har svårt att föreställa dig ett liv utan en sådan så kanske du är i behov av lite närkontakt med den skånska myllan.

Jag befinner mig inom armslängds avstånd från en dator 90% av min vakna tid. Det där var en procentsats som jag precis hittade på, men visst låter det rimligt? Knappar jag inte på en laptop hemmavid så surfar jag på en stationär motsvarighet när arbetsdagen börjat, annars fingrar jag säkerligen på en smartphone. Så 90% är en förbluffande siffra, men inte för att den är för hög – tvärtom.

Vi hör till den digitala eran, och våra barn har ettor och nollor i blodet. Man kan göra det mesta genom sin smartphone – se på roliga kattklipp, träffa en snygging via Tinder, beställa hem pizza med inbakad Pasta Bolognese. Man kan också våndas över att man inte lever upp till orimliga skönhetsideal, läsa allt man står ut med vad gäller diverse globala hemskheter och till råga på allt är chefen bara ett email bort.

Natur i rutan

Det är när det digitala blir mig övermäktigt som jag längtar efter att få påta lite i trädgården, plantera potatis – ja, till och med rensa lite ogräs. Jag vill andas frisk luft, aktivera min förslappade lekamen och slippa det här med att vara always on. Det har nämligen visat sig svårt att hantera en smartphone med skit under naglarna.

Istället får man hänge sig åt naturen – den stod ju för underhållningen innan Youtube var en grej.

En timme framför skärmen kan kännas ganska tom om en tänker efter, men tid ute i naturen är aldrig bortkastad. Ibland måste man släppa kontrollen för att uppleva äkta avkoppling. Det lugnande ljudet av regn som smattrar mot fönstret efter en lång dag, en god vän som kommer på oväntat besök, känslan när man hittar den perfekta jordgubben som överlevde regnet och den där ovanligt kalla veckan i maj.

Överraskningar i det gröna

Stunderna vi håller i särskilt kärt minne är de vi har svårt att själva återskapa. Om något ska vara över förväntan så måste det var just det – något utöver det du förväntade dig.

Med näsan tryckt mot skärmen är vi vana vid ögonblicklig tillfredsställelse, miljontals intryck som vi kan hitta och uppleva om och om igen – vi blir inte längre överraskade.

Naturen är fortfarande den bästa källan för upplevelser av alla slag, och inte behöver den ett enda filter för att vara vacker. Den kommer aldrig sluta att överraska – om det så rör underliga väderfenomen eller de mest välformade jordgubbarna du någonsin har sett.

Själv håller jag hårt i mina 10%, tiden då jag tar ledigt från digitaliseringen och har lite kvalitetstid med naturen.