Midsommar är som ni vet Den gröna fabrikens viktigaste högtid – då skördar vi frukten av alla våra ansträngningar.

Midsommar – en högtid som alla ser fram emot men som ingen riktigt vet varför den finns. Men jo, visst finns det en och annan som vet. Det är ju ännu en kristen högtid som ursprungligen firas för att Johannes Döparen föddes då – eller hur var det nu igen?

Vi på den gröna fabriken, och säkert andra med oss, ser nog midsommar mer som en fin ursäkt att få samla vänner och bekanta för att prata gott, dricka gott men framför allt äta gott. 

En näringsrik(tig) fest

För den ekologiskt inriktade brukar storbonden sammanställa ett litet midsommarpaket. I ett sådant hittar du färskpotatis, dill, färsklök, jordgubbar, rädisor, gräslök, dill och vitlök.

Miljömedvetna midsommarfirare oroar sig kanske för alla rester som riskerar att gå till spillo. Räds icke – här kommer några tips på vad ni kan göra med era midsommarpaket när resterna från festerna dukats av från midsommarbordet.

Hjärtformad potatis

Färskpotatis – en smakrik knöl

Vi drar oss för att skörda för tidigt, potatisen ska hinna få en fin smak. Men vill du inte avnjuta överbliven potatis som den är så kan det vara en idé att slänga ihop en fräsch sommarsallad med ärtor, schalottenlök, ruccola, vinägrett och dill. Eller varför inte med gräddfil, gräslök, hackad chili och majs?

Ekologisk dill, en del av midsommarkitet

Dill – en doldis bland örter

Vad används dill till? Vi hävdar bestämt att dill funkar till det mesta – från grann dekoration på grillköttet till spännande smaksättare i en krämig massaman-curry. Varför inte göra din egen sillinläggning? Blanda en burk sill (ca 200-230g – avrunnen) med en dl creme fraîche, en liten finhackad färsklök, två matskedar hackad dill, peppar och en skvätt äppelcidervinäger.

Ekologisk färsklök

Färsklök – en succé på grillen

Helgrillad lök är en lättfixad succé på vilken sommarfest som helst. Låt den ligga på den varma delen av grillen tills det yttre skalet blir nästan svart – skala sen bara av och ät med lite smör.

Ekologiska rädisor av sorten Flamboyant

Rädisor – krispiga och fräscha

Rädisor är krispiga och gör sig riktigt bra i sallad. I en krämig coleslaw bidrar en handfull hackade rädisor med lite välkommen hetta. Då rädisor innehåller mycket vatten blir de lätt tråkiga när de tillagas, men råa är de underbart vackra tillbehör på grilltallriken.

Ekologisk gräslök i buntar

Gräslök – mer än bara garnering

Det är väldigt enkelt att odla gräslök, och det är lika enkelt att köpa på sig för mycket inför midsommarfirandet. Ta tillvara på den finhackade gräslöken med en smakrik pesto: Mixa motsvarande ett knippe med en halv deciliter ärtor, vitlök (efter smak), olivolja och några rostade pumpafrön. Smaka av med salt och peppar. 

Ekologisk vitlök

Vitlök – smakfullt i alla lägen

Det går bra att ha vitlök på allt. Hyvla några klyftor över pizzan, riv några över pastan – rosta, krossa och blanda med grovt salt, förvara i en flaska olivolja med några rosmarinkvistar eller med hackad chili. Känner du dig  extra pysslig kan du fermentera den. En personlig favorit är att kapa toppen på en hel vitlök och baka den i ugnen. Om alla på festen äter vitlök kommer din andedräkt inte vara ett problem!

Jordgubbar – en sommarfavorit

Här brukar vi inte få några problem eftersom vi sällan får jordgubbar över. Våra favoriter är dock så enkla att de knappt får kallas för tips. Ät dem med grädde och socker eller frys in dem till senare – trevligt i sommarbålen, en strawberry daiquiri eller smoothie. Ha dem annars i sallad med lite balsamvinäger, gärna tillsammans med något salt som fetaost eller halloumi – en magisk smakkombination.