Det är bra att ha koll på åt vilket håll vinden blåser. Det gäller generellt. Men särskilt när man städar hönshus. Man vill inte ha den mögiga halmen man precis hävt ut med grepen tillbakablåst i ansiktet. Och på Den gröna fabriken blåser det nästan jämt.

Annars gillar jag att städa hönshus. Det är terapeutiskt på något sätt. Ut med det gamla och in med det nya. Frasande gul, färsk halm att fylla båsen med. Hönsen som inte riktigt kan bärga sig utan måste in och provsprätta. Tuppen Besaren som hela tiden står och övervakar.

Han har fått sitt namn eftersom han som ungtupp brukade besa iväg i full karriär genom hönsgården. En riktig besare, sa svärfar. Sedan fick han bli Besaren. Idag är han mer sansad, men med järnkoll på flocken. Vi har en tupp till, yngre och stiligare men han vågar inte sätta sig upp mot Besaren.

Tuppen ambivalent

Egentligen är det två flockar, med varsitt hönshus. Hönsen delar på en stor gård men när det börjar mörkna går de in och lägger sig, eller snarare sätter sig, i sitt eget lilla hus. Men häromkvällen flyttade Besaren plötsligt in till ungtuppens flock. En markering. Tro inte att du har något att säga till om unge sprätt. Sedan dess har han sovit varannan natt i respektive hus. Om det funnits en akademisk kvällskurs i hönspsykologi skulle jag lätt hoppat på.

De värper bra nu, fastän våren inte riktigt kommit igång. Det är belöningen, när man svettig efter städningen och med halm inblåst under jackkragen, står och tittar ner på äggen i korgen. Vackra bruna, beige och vita ägg, och alltid ett som är mer mörkbrunt än de andra. Vi tror det är den chokladbruna hönan som lägger dem. Besaren vet säkert.

Höns i solnedgången

Jag blev också glad idag när jag under städpasset noterade att hönsen bekantat sig med den nya sittpinnen som vi monterat upp. En rätt rejäl pinne som jag hittade i den lilla skogsdungen i närheten och som vi satt upp mitt i hönsgården.

Jag föreställer mig hur hönsen ska sitta där på rad, ljumma, stilla sommarkvällar och se på solnedgången. Det händer trots allt att det faktiskt är vindstilla.