Först ut i skörd är sparrisen där man varje vår längtansfullt spanar efter de små violetta spetsarna som ska sticka upp. Sparris är en delikatess som i sin enklaste form blir den godaste.

Vill man förvara den några dagar skär man bara av några cm och ställer den i vatten i kylskåpet. Det finns både vit och grön sparris. Grön sparris är den vanligaste och den mjällaste.

Lägg den färska sparrisen i kallt vatten en stund så att den känns fast och spröd. Häll stjälken i handen och bryt försiktigt bort den hårdare delen som du kan finstrimla, koka och använda till sparrissoppa. Känns stjälken hård skalar du den nedersta delen med en potatisskalare.

Sparrissoppa

Portioner: 4 pers
Författare: Farmor

Ingredienser

  • 250 gr sparris
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • salt
  • vitpeppar
  • bröd

Instruktioner

  • Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 10 min, om du använder de nedersta hårda delarna av sparrisen skall den finstrimlas och kokas ca 15 – 20 min. 
  • Sila från sparrisen, spara kokvattnet. (mixa den hårda sparrisen med en stavmixer till en slät massa). 
  • Smält 2 msk smör i en gryta.
  • Rör ned 2 msk vetemjöl.
  • Späd med ca 1 l av kokspadet och tillsätt en hönsbuljongtärning och 1 dl grädde. 
  • Smaka av med salt och vitpeppar. 
  • Tillsätt sparrisen och servera med ett gott bröd.

Halstrad sparris

Förberedelser5 minuter
Tillagningstid10 minuter
Total tid15 minuter
Portioner: 4 pers
Författare: Farmor

Ingredienser

  • 1 bunt sparris
  • lite parmesanost
  • lite flingsalt
  • 1 msk olivolja

Instruktioner

  • Rulla sparrisen i lite oliv eller rapsolja, strö på lite flingsalt och fräs den i en stek eller grillpanna några minuter på var sida, de behöver bara bli genomvarma och få en snygg grillad färg. 
  • Servera genast med lite hyvlad parmesan eller liknande ost. Gott som förrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.

Stuvad Sparris

Portioner: 4 portioner
Författare: Farmor

Ingredienser

  • 2 buntar sparris
  • salt

Stuvning

  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl sparrisspad

Instruktioner

  • Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen.
  • Låt sjuda i ca: 10 min. beroende på tjocklek, känn efter med en provsticka, det ska finnas kvar ett visst motstånd, överkokt sparris förlorar både i smak och utseende.

Stuvning

  • Smält smör och rör ned vetemjölet. 
  • Späd med grädden och sparrisspadet, koka försiktigt under omrörning. Späd ev med mer sparrisspad till önskad konsistens.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Häll stuvningen över den varma sparrisen och servera med en fransk omelett eller äggstanning.  

Grillad sparris med parmaskinka och parmesanost

Keyword: Sparris
Portioner: 4

Ingredienser

  • 8 st sparrisar
  • 8 skivor parmaskinka
  • 50 g riven parmaost
  • 1 näve ruccolasallad
  • 1 st citron
  • flingsalt
  • olivolja

Instruktioner

  • Ta bort det hårda i botten på sparrisarna.
  • Rulla dem i olivolja och lite citronsaft.
  • Rulla in sparrisarna i parmaskinkan, en och en eller dubbla.
  • Grilla dem i några minuter.
  • Strö över lite flingsalt, ringla över lite olivolja och servera med lite ruccolasallad.