Först ut i skörd är sparrisen där man varje vår längtansfullt spanar efter de små violetta spetsarna som ska sticka upp. Sparris är en delikatess som i sin enklaste form blir den godaste.

Vill man förvara den några dagar skär man bara av några cm och ställer den i vatten i kylskåpet. Det finns både vit och grön sparris. Grön sparris är den vanligaste och den mjällaste.

Lägg den färska sparrisen i kallt vatten en stund så att den känns fast och spröd. Häll stjälken i handen och bryt försiktigt bort den hårdare delen som du kan finstrimla, koka och använda till sparrissoppa. Känns stjälken hård skalar du den nedersta delen med en potatisskalare.

Sparrissoppa

Farmor
Portioner 4 pers

Ingredienser
  

  • 250 gr sparris
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • salt
  • vitpeppar
  • bröd

Instruktioner
 

  • Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 10 min, om du använder de nedersta hårda delarna av sparrisen skall den finstrimlas och kokas ca 15 – 20 min. 
  • Sila från sparrisen, spara kokvattnet. (mixa den hårda sparrisen med en stavmixer till en slät massa). 
  • Smält 2 msk smör i en gryta.
  • Rör ned 2 msk vetemjöl.
  • Späd med ca 1 l av kokspadet och tillsätt en hönsbuljongtärning och 1 dl grädde. 
  • Smaka av med salt och vitpeppar. 
  • Tillsätt sparrisen och servera med ett gott bröd.

Halstrad sparris

Farmor
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 15 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser
  

  • 1 bunt sparris
  • lite parmesanost
  • lite flingsalt
  • 1 msk olivolja

Instruktioner
 

  • Rulla sparrisen i lite oliv eller rapsolja, strö på lite flingsalt och fräs den i en stek eller grillpanna några minuter på var sida, de behöver bara bli genomvarma och få en snygg grillad färg. 
  • Servera genast med lite hyvlad parmesan eller liknande ost. Gott som förrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.
Ekologisk sparris

Stuvad Sparris

Farmor
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 2 buntar sparris
  • salt

Stuvning

  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl sparrisspad

Instruktioner
 

  • Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen.
  • Låt sjuda i ca: 10 min. beroende på tjocklek, känn efter med en provsticka, det ska finnas kvar ett visst motstånd, överkokt sparris förlorar både i smak och utseende.

Stuvning

  • Smält smör och rör ned vetemjölet. 
  • Späd med grädden och sparrisspadet, koka försiktigt under omrörning. Späd ev med mer sparrisspad till önskad konsistens.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Häll stuvningen över den varma sparrisen och servera med en fransk omelett eller äggstanning.  

Grillad sparris med parmaskinka och parmesanost

Portioner 4

Ingredienser
  

  • 8 st sparrisar
  • 8 skivor parmaskinka
  • 50 g riven parmaost
  • 1 näve ruccolasallad
  • 1 st citron
  • flingsalt
  • olivolja

Instruktioner
 

  • Ta bort det hårda i botten på sparrisarna.
  • Rulla dem i olivolja och lite citronsaft.
  • Rulla in sparrisarna i parmaskinkan, en och en eller dubbla.
  • Grilla dem i några minuter.
  • Strö över lite flingsalt, ringla över lite olivolja och servera med lite ruccolasallad. 
Keyword Sparris