På den gröna fabriken tror vi på att låta naturen sköta sig själv i den mån det går – så även till påsk.

Gårdens glada höns värper vita ägg,  bruna ägg och några av nyanserna där emellan. Oftast är det fullt tillräckligt – men är det påsk så är det! Då kan det vara lite kul att vidga paletten något, helst utan att man behöver ta en extra tur till affären.

Att färga ägg är inte svårare än det är att koka dem, det handlar bara om vad du har i kokvattnet. Vi kan börja med ett litet facit:

  • Blått: En lagom stor bit rödkål – hackad
  • Rött: 2-3 st rödbetor (ej förkokta)
  • Ljusrött: Skalet från 2-4 röda lökar
  • Gult: 2msk gurkmeja

Jag försökte mig på att fuska lite och använde förkokta rödbetor – jag vill minnas att resultatet blir bättre ifall man använder råa betor.

Gör så här:

Börja med att koka upp vatten i en kastrull tillsammans med ditt val av färgsättare. När det väl börjar bubbla tillsätter du en tesked ättika eller vinäger – detta gör att färgen fäster bättre, men minskar dessutom risken för att äggen spricker.

Lägg i äggen – om vattnet stormkokar så kan det vara bra att skölja dem först, återigen för att minska risken att de spricker. Koka äggen – du bestämmer hur länge – jag föredrar ca 7-8 minuter för hårdkokta ägg. Låt äggen svalna i det färgade vattnet, gärna över natten.

Detta ger dig en sats ägg med blått, rött, eller gult skal – finast blir det ju om du har flera kastruller och kan blanda färgerna.

Melerade påskägg

De färgade äggen kan du såklart måla ifall du vill det – jag tycker dock att det är roligare att ta det ett steg längre: melerade ägg!

Gulmelerat ägg
Du får olika mönster beroende på hur du knackar äggskalet.

Om du tar det (hård)kokta ägget och knackar det väääldigt försiktigt mot köksbänken eller med en tesked (man vill inte att hinnan precis under skalet ska gå sönder) så kan du göra melerade ägg. Låt bara äggen med trasigt skal marinera i färgvattnet över natten.

Två nyanser av brunt

Om du bara har vita ägg så kan du även färga dem i några bruna nyanser med hjälp av ingredienser som finns i de flesta hem:

  • Ljusbrunt: Skalet från 2-4 gula lökar
  • Brunt: Kaffe (snabbkaffe går bra)

Blanda dessa med de vita äggen och låtsas som att de kommer från frigående höns – annars går det såklart bra att beställa sådana direkt från fabriken 😉