EKOLOGISKA JORDGUBBAR

Vi älskar jordgubbar

Vi gör verkligen det. Men tyvärr tycker vi att många moderna och vanliga sorter smakar alldeles för lite. Så vi bestämde oss för att bara odla jordgubbar som smakar så mycket som möjligt. Vi har provat oss fram och vi tycker verkligen att vi har lyckats – i dag odlar vi fyra sorters ekologiska jordgubbar i Vellinges mylla som alla är unika i sin smak och alldeles, alldeles underbara!

Dottern Ingrid hjälper till på jordgubbsfältet

Bara de godaste bären

Vår stora passion för jordgubbar uppstod när vi började odla i en koloniträdgård i Malmö. Vi fick tag på gamla sorter som Zephyr och Polka och insåg snabbt att våra egenodlade bär var mycket godare än de som fanns i handeln.

Efter att ha satt oss in i ämnet jordgubbar förstod vi att många moderna sorter var stora och fina, höll länge i butik och klarade långa transporter. Alltså perfekta för storodlarna och handlarna, men sämre för konsumenten i det att de ofta smakade mindre. Någonstans under förädlingens väg hade smaken glömts bort. Så vill inte vi ha det.

En ask full med jordgubbar bredvid jordgubbsplantor
Olof på fältet med nio fyllda jordgubbsaskar i rad

Inga kompromisser

När vi startade Den Gröna Fabriken bestämde vi oss för att bara odla sådant som vi själva tycker är jättegott, även om en alternativ sort ger större avkastning. Smaken är alltid nummer ett för oss.

Alla våra bär är ekologiska och KRAV-certifierade, precis som våra grönsaker och vår potatis. Vi använder varken gifter eller konstgödsel i vår odling. Läs gärna mer om vår giftfria odling längre ner på sidan.

Självplock & direktförsäljning

Ja, vi har självplock! I alla fall de flesta dagar under säsong. Inför midsommar brukar vi stänga självplocket några dagar för att kunna garantera bär till alla som beställt. Jordgubbsplockning hos oss är en perfekt familjeaktivitet. Vi finns i Vellinge utanför Malmö och det är enkelt att ta sig till oss med både bil och buss. Vi har kartonger redo till er!

Under säsong har vi alltid öppet på helgerna, samt de flesta vardagar. Några av vardagarna har vi öppet på kvällstid, några på dagtid, allt för att vi ska hinna med våra andra jobb också. Se aktuella öppettider här.

Det går också bra att beställa våra bär för avhämtning. Hör gärna av er!

Självplockare på den gröna fabrikens jordgubbsfält
Självplockare på den gröna fabrikens jordgubbsfält

Självplock & direktförsäljning

Ja, vi har självplock! I alla fall de flesta dagar under säsong. Inför midsommar brukar vi stänga självplocket några dagar för att kunna garantera bär till alla som beställt. Jordgubbsplockning hos oss är en perfekt familjeaktivitet. Vi finns i Vellinge utanför Malmö och det är enkelt att ta sig till oss med både bil och buss. Vi har kartonger redo till er!

Under säsong har vi alltid öppet på helgerna, samt de flesta vardagar. Några av vardagarna har vi öppet på kvällstid, några på dagtid, allt för att vi ska hinna med våra andra jobb också. Se aktuella öppettider här.

Det går också bra att beställa våra bär för avhämtning. Hör gärna av er!

Lilla Ingrid leker bland jordgubbsplantorna
En nyckelpiga på en av våra ekologiska jordgubbsplantor

Alla trivs i en giftfri odling

Att odla ekologiska jordgubbar är ett tufft jobb. Det måste sägas. Ogräset är intensivt på den bara marken kring plantorna och risken för angrepp och sjukdomar ökar. Avkastningen blir lägre och chanstagandet för en god skörd blir betydligt större än i en konventionell odling. Det är därför jordgubbar är en av de mest besprutade grödorna i Sverige.

Men vi bestämde oss för att gilla läget, och för oss är det en självklarhet att odla dessa bär ekologiskt. Med hjälp av äldre, ofta bortglömda, odlingstekniker har vi lyckats väl. Varken bekämpningsmedel eller konstgödsel kommer i närheten av våra KRAV-bär.

Biologisk mångfald ligger oss varmt om hjärtat och vi gör vad vi kan i vår odling för att bevara den.

I en forskarartikel från januari 2019 konstateras att världens insekter kan dö ut inom 100 år, till stor del beroende på storskaliga jordbruk. Detta skulle innebära en fullständig kollaps för hela vårt ekosystem.

Vi använder som redan nämnt inga gifter i vår odling. Vi låter istället våra få hektar odlingsmark bli en oas för insekter och fåglar och för all del alla andra som vill ge sig ut på självplock bland våra bär 🙂

Frilandsodlingen

Vi har provat oss fram med lite olika odlingstekniker. Vi började med jordgubbar på friland, det klassiska sättet. Då satte vi plantorna med en maskin i rader. Cirka 3-4 gånger per säsong gick vi över med handhacka mellan plantorna. Mellan raderna körde vi traktorburen radfräs eller radhacka. På våren lades halm i gångarna och mellan plantorna för att hålla jordgubbarna rena från jord vid regn, göra plockningen bekvämare, samt dämpa ogrästillväxten. Innan halmningen gödslade vi en första gång, efter skörd en andra gång. Till hösten fräste vi ner halmen i marken och sen började proceduren om. Alla jordgubbsfält byter plats efter tre år.

Vi lägger halm mellan jordgubbsraderna
Vi lägger halm mellan jordgubbsraderna

Frilandsodlingen

Vi har provat oss fram med lite olika odlingstekniker. Vi började med jordgubbar på friland, det klassiska sättet. Då satte vi plantorna med en maskin i rader. Cirka 3-4 gånger per säsong gick vi över med handhacka mellan plantorna. Mellan raderna körde vi traktorburen radfräs eller radhacka. På våren lades halm i gångarna och mellan plantorna för att hålla jordgubbarna rena från jord vid regn, göra plockningen bekvämare, samt dämpa ogrästillväxten. Innan halmningen gödslade vi en första gång, efter skörd en andra gång. Till hösten fräste vi ner halmen i marken och sen började proceduren om. Alla jordgubbsfält byter plats efter tre år.

Jordgubbsraderna kläs med plastmattor för att minska förekomsten av ogräs

Mattorna

Vi försöker hela tiden sköta odlingen på lite effektivare sätt. Efter ett tag insåg vi att jordgubbar på friland tog mycket tid i anspråk och började istället plantera i mattor.

Inför en plantering är första steget att förankra mattorna i marken. Sedan bränner vi hål i väven och planterar. Anläggandet tar lite tid, liksom att så småningom ta bort mattorna. Gödslingen blir lite besvärligare än med gubbar på friland.

Men fördelarna med mattodling är flera: Vi får ett mindre ogrästryck. Sedan behöver vi inte lägga halm i raderna och inte heller köra med traktorhackan mellan raderna, där vi nu sår gräs istället. Detta sparar tid, diesel och miljö.

Våra jordgubbar

Jordgubbssorten Zephyr, en jordgubbe som smakar så som jordgubbarna smakade förr.

Zephyr

Detta är vår tidigaste jordgubbe och var förut en vanlig sort i Sverige. Många tycker den smakar som ”jordgubbar smakade förr”. En söt och läskande gubbe som tyvärr inte finns på många fält längre. Men vi har den!

Jordgubbssorten Rumba, stora och hjärtformade bär med intensiv smak.

Rumba

Efter Zephyr kommer Rumba! Detta är stora lätt hjärtformade bär med en mycket intensiv sötsyrlig smak. Rumba är en vanlig sort, men ovanlig på ekologiska fält.

Jordgubbssorten Polka, något mindre bär som smakar jättegott

Polka

Om ni frågar oss vilken världens godaste jordgubbe är skulle vi svara Polka! Detta är ett lite mindre bär, något som gör den mindre populär hos flera odlare. Men storleken smakar ju inget och smaken är himmelsk. 

Jordgubbsorten Sven ger stora, mörkröda bär med frisk och djup smak

Sven

Detta är vår egen jordgubbe, en sort ni inte hittar på många andra ställen och vår sista i mognadsordningen. Bären är stora, lättplockade, mörkröda och med en mycket frisk och djup smak.