Sparrisrecept
Grillad sparris med parmaskinka och parmesanost
Sparrissoppa
Ingredienser
- 250 gr sparris
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- vatten
- 1 st hönsbuljongtärning
- salt
- vitpeppar
- bröd
Instruktioner
- Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 10 min, om du använder de nedersta hårda delarna av sparrisen skall den finstrimlas och kokas ca 15 - 20 min.
- Sila från sparrisen, spara kokvattnet. (mixa den hårda sparrisen med en stavmixer till en slät massa).
- Smält 2 msk smör i en gryta.
- Rör ned 2 msk vetemjöl.
- Späd med ca 1 l av kokspadet och tillsätt en hönsbuljongtärning och 1 dl grädde.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Tillsätt sparrisen och servera med ett gott bröd.
Halstrad sparris
Ingredienser
- 1 bunt sparris
- lite parmesanost
- lite flingsalt
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- Rulla sparrisen i lite oliv eller rapsolja, strö på lite flingsalt och fräs den i en stek eller grillpanna några minuter på var sida, de behöver bara bli genomvarma och få en snygg grillad färg.
- Servera genast med lite hyvlad parmesan eller liknande ost. Gott som förrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.
Stuvad Sparris
Ingredienser
- 2 buntar sparris
- salt
Stuvning
- 4 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl grädde
- 1 dl sparrisspad
Instruktioner
- Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen.
- Låt sjuda i ca: 10 min. beroende på tjocklek, känn efter med en provsticka, det ska finnas kvar ett visst motstånd, överkokt sparris förlorar både i smak och utseende.
Stuvning
- Smält smör och rör ned vetemjölet.
- Späd med grädden och sparrisspadet, koka försiktigt under omrörning. Späd ev med mer sparrisspad till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Häll stuvningen över den varma sparrisen och servera med en fransk omelett eller äggstanning.
Grillad sparris med parmaskinka och parmesanost
Ingredienser
- 8 st sparrisar
- 8 skivor parmaskinka
- 50 g riven parmaost
- 1 näve ruccolasallad
- 1 st citron
- flingsalt
- olivolja
Instruktioner
- Ta bort det hårda i botten på sparrisarna.
- Rulla dem i olivolja och lite citronsaft.
- Rulla in sparrisarna i parmaskinkan, en och en eller dubbla.
- Grilla dem i några minuter.
- Strö över lite flingsalt, ringla över lite olivolja och servera med lite ruccolasallad.