EKOLOGISK VITLÖK & SVART VITLÖK
Den bästa smaksättaren
Har ni provat att grilla färsk vitlök? Eller att smaksätta med svart vitlök? Det är samma vitlök som den vanliga torkade men ger vitt skilda smakupplevelser. Vi säljer vår vitlök både som färsk, som torkad och som fermenterad. Den fermenterade vitlöken blir det vi kallar svart vitlök, en otrolig krydda i maten.
Vitlökens resa tar sin början redan hösten innan skördeåret. När vi får sättlöken levererad är det i form av hela huvuden som vi klyftar. Sen vill vi gärna plantera den under november månad. Det får inte vara för varmt för då kommer den upp för tidigt och efterföljande kyla kan förstöra den. Men det ska helst vara torrt för om löken står för länge i väta kan den ruttna bort.
Vitlöken vaknar från vintervilan
Vitlöken är en av de tidigaste grödorna som gror. Om januari är mild tittar den upp redan då. Sedan tar en lång resa vid till färdig vitlök.
Under våren gödslar vi med den KRAV-certifierade gödningen Biofer. Är det torrt vattnar vi upprepade gånger samt handhackar, liksom radhackar med traktorn mellan raderna.
Vitlöken vaknar från vintervilan
Vitlöken är en av de tidigaste grödorna som gror. Om januari är mild tittar den upp redan då. Sedan tar en lång resa vid till färdig vitlök.
Under våren gödslar vi med den KRAV-certifierade gödningen Biofer. Är det torrt vattnar vi upprepade gånger samt handhackar, liksom radhackar med traktorn mellan raderna.
Som färsk en riktig delikatess
Den första vitlöken skördar vi redan i juni. Innan den har hunnit bilda klyftor består vitlöken av ett enda stort huvud. Den är supergod att till exempel grilla, eller hacka till en sallad. Även blasten går bra att äta.
Ett par veckor kring midsommar brukar vi sälja vitlöken färsk, sen låter vi den torka.
Torkad vitlök till hösten
Vitlöken vi säljer som torkad tar vi upp i mitten på juli. Sedan får den torka på plats i någon vecka innan vi snyggar till den och säljer den på Bondens marknad i Malmö!
Torkad vitlök till hösten
Vitlöken vi säljer som torkad tar vi upp i mitten på juli. Sedan får den torka på plats i någon vecka innan vi snyggar till den och säljer den på Bondens marknad i Malmö!
Svart blir fantastisk smaksättare
Den svarta vitlöken är i själva verket vår vanliga vitlök som vi i samarbete med SVARTvitlök fermenterar i en maskin som håller en jämn temperatur kring 75-78 grader under tre veckors tid. Väl färdig är det nästintill en helt ny produkt. Mjuka och kletiga klyftor, med en kraftig smak och doft av tryffel och umami är det en grym smaksättare till massor av rätter! Läs mer om den svarta vitlöken här.