EKOLOGISK FÄRSKPOTATIS

Från skör knöl till primör

Resan från sättpotatis till den första färskpotatisen är ganska lång och inte sällan stressig. Vill man som vi undvika den allra tidigaste färskpotatisen – ni vet den där jättedyra som kanske är eftertraktad men som faktiskt inte smakar något alls – men ändå få den färdig till midsommar så gäller det att planera odlingen ordentligt samt hålla tummarna för en grann vår.

Olof har fått årets sättpotatis

Lugnet.

Under hösten börjar återförsäljarna av utsäde hetsa lite kring att det är hög tid att beställa sättpotatis, så då gör vi det. Det finns riktigt tidig potatis och så finns det riktigt god potatis. Vi väljer alltid den senare, färskpotatis ska ju smaka mycket!

Kring årsskiftet börjar vi planera årets potatisodlingar och i början av mars brukar vi vilja ha plogen i marken.

Ungefär samtidigt kommer sättpotatisen levererad till oss. Först måste den förkultiveras om den ska få ett försprång i jorden. Efter några veckor har knölarna fått groddar och är redo att stoppas i jorden.

Lugnet.

Under hösten börjar återförsäljarna av utsäde hetsa lite kring att det är hög tid att beställa sättpotatis, så då gör vi det. Det finns riktigt tidig potatis och så finns det riktigt god potatis. Vi väljer alltid den senare, färskpotatis ska ju smaka mycket!

Kring årsskiftet börjar vi planera årets potatisodlingar och i början av mars brukar vi vilja ha plogen i marken.

Ungefär samtidigt kommer sättpotatisen levererad till oss. Först måste den förkultiveras om den ska få ett försprång i jorden. Efter några veckor har knölarna fått groddar och är redo att stoppas i jorden.

Vi harvar åkern
Biofer gödning i vår gödsningsslunga

Stressen.

Sen börjar stressen. Och det är vädret som står för den. Och brist på tid på grund av våra andra heltidsjobb. För att få upp potatisen till midsommar måste vi få ner den i marken så tidigt som möjligt.

Efter plöjningen kommer harvningen. Men då måste jorden vara torr. Sen ska jorden gödslas. Sen får vi harva igen för att mylla ner gödningen i jorden.

Sen, äntligen, är det dags att sätta potatisen. Men det får inte vara blött. Det får helst inte heller lov att vara minusgrader på nätterna, då kan knölarna frysa sönder.

Efter sättningen lägger vi en fiberduk på de potatisar vi vill hjälpa upp lite fortare så att vi med större sannolikhet i alla fall har någon nypotatis färdig till midsommar.

Stressen.

Sen börjar stressen. Och det är vädret som står för den. Och brist på tid på grund av våra andra heltidsjobb. För att få upp potatisen till midsommar måste vi få ner den i marken så tidigt som möjligt.

Efter plöjningen kommer harvningen. Men då måste jorden vara torr. Sen ska jorden gödslas. Sen får vi harva igen för att mylla ner gödningen i jorden.

Sen, äntligen, är det dags att sätta potatisen. Men det får inte vara blött. Det får helst inte heller lov att vara minusgrader på nätterna, då kan knölarna frysa sönder.

Efter sättningen lägger vi en fiberduk på de potatisar vi vill hjälpa upp lite fortare så att vi med större sannolikhet i alla fall har någon nypotatis färdig till midsommar.

Vi kupar potatisen med vår MF35
Vi lägger ut bevattningsrören

Svetten.

Efter att duken hamnat på plats pustar vi ut ett par veckor (dvs koncentrerar oss på jordgubbarna). Sedan börjar ogräset gro. Är omständigheterna gynnsamma kommer potatisen att titta upp strax därefter. Då börjar det intensiva arbetet.

Den spirande potatisen behöver omgående mer jord. Då ska först fiberduken tas bort. Sen kupar vi. Kupningen är viktig av två anledningar. Först och främst för att potatisen som nämnt behöver mer jord. Men i en ekologisk odling gör kupen också rejäl nytta som ett ogräsredskap.

En varm vår är bra så potatisen växer snabbt. Men en vår utan mycket regn kan bli besvärligt då potatis älskar vatten. I en potatisodling är därför bevattning ett måste.

Bevattning av potatislandet
Bevattning av potatislandet

Svetten.

Efter att duken hamnat på plats pustar vi ut ett par veckor (dvs koncentrerar oss på jordgubbarna). Sedan börjar ogräset gro. Är omständigheterna gynnsamma kommer potatisen att titta upp strax därefter. Då börjar det intensiva arbetet.

Den spirande potatisen behöver omgående mer jord. Då ska först fiberduken tas bort. Sen kupar vi. Kupningen är viktig av två anledningar. Först och främst för att potatisen som nämnt behöver mer jord. Men i en ekologisk odling gör kupen också rejäl nytta som ett ogräsredskap.

En varm vår är bra så potatisen växer snabbt. Men en vår utan mycket regn kan bli besvärligt då potatis älskar vatten. I en potatisodling är därför bevattning ett måste.

Vi tar upp årets första potatis

Lyckan.

Den första avnjutna nypotatisen är en av odlingsårets största höjdpunkter. Där och då konstaterar vi också att arbetet har lönat sig – vi har en finfin produkt på bordet framför oss.

Ofta blir vi så ivriga att se vad som döljer sig i jorden att vi tidigt på säsongen är i raderna och petar med grepen. Ofta är vi för tidigt ute och får putta tillbaka jorden. Men några dagar senare är det dags igen och då kan vi inte hålla oss – potatisen måste smakas. Gärna i sällskap med lite sill, gräddfil och gräslök – löjligt gott!

Våra potatisar

Färskpotatisen Casablanca

Casablanca

Detta är vår tidigaste färskpotatis. En smakrik och fast potatis, blev vald till ”Årets potatis för fritidsodlare 2017”.

Färskpotatisen Maris Peer

Colleen

Efter Casablanca vår tidigaste potatis. Ljusgula ovala små primörer, vår egen favorit!

Färskpotatisen Coleen

Maris Peer

Små välformade potatisar som är en favorit hos många kockar! ”Årets potatis för fritidsodlare 2010”.

Potatisen Amandine

Amandine

En löjligt god höstpotatis med smörig smak och underbar konsistens. En riktigt god potatis att steka eller rosta i ugn.

Potatisen Asterix

Asterix

En stabil fast höstpotatis som passar lika bra att koka som att göra klyftpotatis av. De större exemplaren funkar bra till bakpotatis.