SVART VITLÖK
En svart delikatess
Vi är mycket stolta över vårt samarbete med Food Bros AB och den produkt vi tillsammans tagit fram – ekologisk KRAV-certifierad vitlök odlad i Vellinge som sedan förädlats till svart vitlök. En fantastisk smakhöjare till massor av rätter!
Lång väg från vit till svart
”Dessa umami-stinna mjuka, saftiga godsaker helt utan tillsatser har smak-och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök & tryffel.”
Planteras i november
Att tillverka svart vitlök är inget hastverk. Det börjar naturligtvis med den långa odlingen av vitlök. Vi sätter den i november och skördar den färdiga vitlöken under juli månad året därpå. Däremellan hackar vi ogräs, gödslar, vattnar och hackar ogräs igen. Efter skörd får den torka på fältet ett par veckor innan vi tar in den på eftertork. Sedan rengörs, rensas och sorteras vitlöken. Endast de bästa vitlökarna väljs ut.
Planteras i november
Att tillverka svart vitlök är inget hastverk. Det börjar naturligtvis med den långa odlingen av vitlök. Vi sätter den i november och skördar den färdiga vitlöken under juli månad året därpå. Däremellan hackar vi, gödslar, vattnar och hackar igen. Efter skörd får den torka på fältet ett par veckor innan vi tar in den på eftertork. Sedan rengörs, rensas och sorteras vitlöken. Endast de bästa vitlökarna väljs ut.
Fermenteras i unik maskin
Efter sorteringen läggs vitlökarna på rostfria plåtar i en speciell maskin som med hög luftfuktighet och en programmerad värmecykel processar vitlöken i 9 dagar. Därefter startas en torkprocess där vitlökarna sakta torkar och får sin lite sega konsistens och djupa färg. Torkningen tar ca 5-15 dagar, allt beroende på vitlökens storlek och fukthalt.
Fermenteras i unik maskin
Efter sorteringen läggs vitlökarna på rostfria plåtar i en speciell maskin som med hög luftfuktighet och en programmerad värmecykel processar vitlöken i 9 dagar. Därefter startas en torkprocess där vitlökarna sakta torkar och får sin lite sega konsistens och djupa färg. Torkningen tar ca 5-15 dagar, allt beroende på vitlökens storlek och fukthalt.
Fantastisk doft och smak
När vitlökarna tas ur maskinen läggs de i rena luftiga backar och får mogna 3-4 veckor i ett svalt mörkt rum för att samla smakerna och utveckla sin karaktäristiska arom. Dessa umami-stinna mjuka, saftiga godsaker helt utan tillsatser har smak-och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök & tryffel packas sedan – redo att förgylla allt från majonnäser, dressingar, pastarätter, grytor, glazer och till och med desserter.
Fantastisk doft och smak
När vitlökarna tas ur maskinen läggs de i rena luftiga backar och får mogna 3-4 veckor i ett svalt mörkt rum för att samla smakerna och utveckla sin karaktäristiska arom. Dessa umami-stinna mjuka, saftiga godsaker helt utan tillsatser har smak-och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök & tryffel packas sedan – redo att förgylla allt från majonnäser, dressingar, pastarätter, grytor, glazer och till och med desserter.
Recept med svart vitlök
Black garlic mayo
Ingredienser
- 2 stora äggulor
- 3 klyftor
Ekologisk Black Garlic (mosade i 1 msk vatten)
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk
vitvinsvinäger
- 2,5 dl
matolja
salt och peppar
Instruktioner
- Vispa äggulor, black garlic pure, dijon och vinäger.
- Montera ned oljan lite i taget i en tunn stråle.
- Smaka av med salt och peppar.
Black garlic marinad
Instruktioner
- Mixa ett gäng black garlic med soya, sriracha, honung och vinäger.
- Pensla en kyckling och grilla den i ugnen i 180-200 grader.
- Ta ut och pensla flera gånger under tillagningen och skruva upp tempen mot slutet så det nästan bränner skinnet och karamelliserar!
Klibbiga sobanudlar med rostad vitlök, svart vitlök, soya och sesam
Ingredienser
- 400 g sobanudlar
- 1 st vitlök
- 5 klyftor svart vitlök
- 50 g smör
- 1 msk japansk soja
- 1 msk ostronsås
- 1 msk rostad sesamolja
- 1 msk sesamfrön
- olivolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 220 grader. Skär en bit av toppen av den hela vitlöken, ringla på lite olivolja och slå in den i ett foliepaket. Rosta i ugnen i 35-40 minuter. Låt sedan svalna något.
- Koka sobanudlarna 1 minut mindre än anvisningarna på paketet. Låt dem rinna av i durkslag och kyl dem snabbt i isvatten. Låt dem sedan rinna av ordentligt i durkslag igen.
- Kläm ut de rostade vitlökarna ur sitt skal på en skärbräda och tillsätt den svarta vitlöken. Hacka med en kniv till en puré.
- Värm en panna och rosta sesamfröna lätt tills de fått lite lätt ljusbrun ton. Tillsätt smör och
vitlökspurén i pannan. Stek detta lätt i 2 minuter. - Tillsätt sedan sobanudlarna, sojan, ostronsåsen och sesamoljan. Värm och sväng rumt allt i
pannan. Klart!
Oliv & Svart vitlökstapenade
Ingredienser
- 200 g urkärnade svarta oliver
- 4 klyftor svart vitlök finhackat
- 2 msk finhackad persilja
- 2 msk finhackad kapris
- 1 msk olivolja
- 1 msk färskpressad citron
- Citron zest
- Nymald svartpeppar
Instruktioner
- Blanda alla finhackade ingredienser. (Går utmärkt att både hacka förhand eller i en matberedare) Smaka av med citron, olivolja och peppar.
Svart vitlöksmarinad med espresso och honung
Ingredienser
- 8 klyftor svart vitlök
- 2 msk balsamvinäger
- 3 msk olvolja
- 3 msk honung
- 1 dubbel espresso (om du inte har det går det bra med 1/2 dl riktigt stark kaffe eller 1 msk Nescafé)
- Nymald svartpeppar
Instruktioner
- Kör allt i en mixer/ matberedare.
- Marinaden funkar fint att marinera både griskött och kyckling i. Även utmärkt att använda som glaze och pensla köttet när man grillar.
Black garlic paste
Instruktioner
- Mosa ett par klyftor black garlic i lite vatten till en paste.
- Rör ned i nykokt pasta med smör, riven parmesan och svartpeppar.