SVART VITLÖK

En svart delikatess

Vi är mycket stolta över vårt samarbete med Food Bros AB och den produkt vi tillsammans tagit fram – ekologisk KRAV-certifierad vitlök odlad i Vellinge som sedan förädlats till svart vitlök. En fantastisk smakhöjare till massor av rätter!

Beställning till julhelgen 2019

Om ni inte vet vad ni ska ge i julklapp till den som redan har det mesta – varför inte köpa en eller ett par påsar svart vitlök? En mycket spännande krydda för den matintresserade. En påse håller alldeles utmärkt i cirka 6 månader från inköpsdatumet, men går bra att använda efter det också, om än lite segare i konsistensen.

All avhämtning sker på vår gård vid det datum ni väljer nedan. Avvakta bekräftelse från oss, begränsad tillgång!

  • SVART VITLÖK – 80 kronor påsen, eller två för 150 kronor

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt telefonnummer (obligatorisk)

Så här många påsar vill jag beställa

Hämtningsdag
söndag 15 december klockan 11-15söndag 22 december klockan 11-15

Lång väg från vit till svart

”Dessa umami-stinna mjuka, saftiga godsaker helt utan tillsatser har smak-och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök & tryffel.”

Planteras i november

Att tillverka svart vitlök är inget hastverk. Det börjar naturligtvis med den långa odlingen av vitlök. Vi sätter den i november och skördar den färdiga vitlöken under juli månad året därpå. Däremellan hackar vi ogräs, gödslar, vattnar och hackar ogräs igen. Efter skörd får den torka på fältet ett par veckor innan vi tar in den på eftertork. Sedan rengörs, rensas och sorteras vitlöken. Endast de bästa vitlökarna väljs ut.

Planteras i november

Att tillverka svart vitlök är inget hastverk. Det börjar naturligtvis med den långa odlingen av vitlök. Vi sätter den i november och skördar den färdiga vitlöken under juli månad året därpå. Däremellan hackar vi, gödslar, vattnar och hackar igen. Efter skörd får den torka på fältet ett par veckor innan vi tar in den på eftertork. Sedan rengörs, rensas och sorteras vitlöken. Endast de bästa vitlökarna väljs ut.

Fermenteras i unik maskin

Efter sorteringen läggs vitlökarna på rostfria plåtar i en speciell maskin som med hög luftfuktighet och en programmerad värmecykel processar vitlöken i 9 dagar. Därefter startas en torkprocess där vitlökarna sakta torkar och får sin lite sega konsistens och djupa färg. Torkningen tar ca 5-15 dagar, allt beroende på vitlökens storlek och fukthalt.

Fermenteras i unik maskin

Efter sorteringen läggs vitlökarna på rostfria plåtar i en speciell maskin som med hög luftfuktighet och en programmerad värmecykel processar vitlöken i 9 dagar. Därefter startas en torkprocess där vitlökarna sakta torkar och får sin lite sega konsistens och djupa färg. Torkningen tar ca 5-15 dagar, allt beroende på vitlökens storlek och fukthalt.

Fantastisk doft och smak

När vitlökarna tas ur maskinen läggs de i rena luftiga backar och får mogna 3-4 veckor i ett svalt mörkt rum för att samla smakerna och utveckla sin karaktäristiska arom. Dessa umami-stinna mjuka, saftiga godsaker helt utan tillsatser har smak-och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök & tryffel packas sedan – redo att förgylla allt från majonnäser, dressingar, pastarätter, grytor, glazer och till och med desserter.

Fantastisk doft och smak

När vitlökarna tas ur maskinen läggs de i rena luftiga backar och får mogna 3-4 veckor i ett svalt mörkt rum för att samla smakerna och utveckla sin karaktäristiska arom. Dessa umami-stinna mjuka, saftiga godsaker helt utan tillsatser har smak-och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök & tryffel packas sedan – redo att förgylla allt från majonnäser, dressingar, pastarätter, grytor, glazer och till och med desserter.

Recept med svart vitlök

Black garlic mayo

Ingredienser

  • 2 stora äggulor
  • 3 klyftor

    Ekologisk Black Garlic (mosade i 1 msk vatten)

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk

    vitvinsvinäger

  • 2,5 dl

    matolja

  • salt och peppar

Instruktioner

  • Vispa äggulor, black garlic pure, dijon och vinäger.
  • Montera ned oljan lite i taget i en tunn stråle.
  • Smaka av med salt och peppar.

 

Black garlic paste

Instruktioner

  • Mosa ett par klyftor black garlic i lite vatten till en paste.
  • Rör ned i nykokt pasta med smör, riven parmesan och svartpeppar.

 

Black garlic marinad

Instruktioner

  • Mixa ett gäng black garlic med soya, sriracha, honung och vinäger.
  • Pensla en kyckling och grilla den i ugnen i 180-200 grader.
  • Ta ut och pensla flera gånger under tillagningen och skruva upp tempen mot slutet så det nästan bränner skinnet och karamelliserar!

Klibbiga sobanudlar med rostad vitlök, svart vitlök, soya och sesam

Ingredienser

  • 400 g sobanudlar
  • 1 st vitlök
  • 5 klyftor svart vitlök
  • 50 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk rostad sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • olivolja

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 220 grader. Skär en bit av toppen av den hela vitlöken, ringla på lite olivolja och slå in den i ett foliepaket. Rosta i ugnen i 35-40 minuter. Låt sedan svalna något.
  • Koka sobanudlarna 1 minut mindre än anvisningarna på paketet. Låt dem rinna av i durkslag och kyl dem snabbt i isvatten. Låt dem sedan rinna av ordentligt i durkslag igen.
  • Kläm ut de rostade vitlökarna ur sitt skal på en skärbräda och tillsätt den svarta vitlöken. Hacka med en kniv till en puré.
  • Värm en panna och rosta sesamfröna lätt tills de fått lite lätt ljusbrun ton. Tillsätt smör och
    vitlökspurén i pannan. Stek detta lätt i 2 minuter.
  • Tillsätt sedan sobanudlarna, sojan, ostronsåsen och sesamoljan. Värm och sväng rumt allt i
    pannan. Klart!

Oliv & Svart vitlökstapenade

Ingredienser

  • 200 g urkärnade svarta oliver
  • 4 klyftor svart vitlök finhackat
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad kapris
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk färskpressad citron
  • Citron zest
  • Nymald svartpeppar

Instruktioner

  • Blanda alla finhackade ingredienser. (Går utmärkt att både hacka förhand eller i en matberedare) Smaka av med citron, olivolja och peppar.

 

Svart vitlöksmarinerad med espresso och honung

Ingredienser

  • 8 klyftor svart vitlök
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk olvolja
  • 3 msk honung
  • 1 dubbel espresso (om du inte har det går det bra med 1/2 dl riktigt stark kaffe eller 1 msk Nescafé)
  • Nymald svartpeppar

Instruktioner

  • Kör allt i en mixer/ matberedare.
  • Marinaden funkar fint att marinera både griskött och kyckling i. Även utmärkt att använda som glaze och pensla köttet när man grillar.